Recht & Social Media 2015 / Bijzondere zaken

Eind 2015 publiceerde ik de volgende jaaroverzichten
Nep-accounts en nep-recensies
Opruiing
Wraakporno
Scheidingen
Ontslag

Zoals beloofd als afsluiter in de serie hierbij een overzicht van enkele bijzondere zaken die te maken hebben met Recht & Social Media.

Bestelling door baby op internet

Blijkbaar kon met 1 druk op de knop een bestelling worden gedaan. Een kind kan dus letterlijk de was doen. De vraag is of je dan aan de koop gebonden bent. In Nederland kan ik me daar niets bij voorstellen vanwege de stappen die je in het bestelproces dient te doorlopen. Of je baby moet uitzonderlijk slim zijn;)

Bizarre selfie

Een Amerikaanse tiener stuurde via snapchat een selfie met een lijk naar een vriend. Deze vriend maakte een screenshot van de foto en daardoor kon de politie hem uiteindelijk oppakken voor moord. Bizar!

Delen van foto’s in het Witte Huis

Ik wist niet dat het voorheen verboden was maar blijkbaar bestond er al 40 jaar een verbod op het maken van foto’s in het Witte Huis. Firstlady Michelle Obama maakt zelf in juni bekend dat het verbod is opgeheven. Toch is niet alle fotografie toegestaan (de selfiestick is verboden) en de beveiliging werd aangescherpt

Selfie in rechtszaal verboden

Een man in Groot-Brittannië is veroordeeld tot 7 dagen cel voor het maken en plaatsen van een selfie in de rechtszaal.

Facebook felicitaties

Henk Krol maakt er een gewoonte van al zijn volgers “persoonlijk” te feliciteren op Facebook. Hij ging nu al 2 keer de mist in omdat degene die hij feliciteerde onlangs was overleden. Volgens Henk Krol moet Facebook het voor nabestaanden eenvoudiger maken om snel duidelijk te maken dat iemand is overleden.

Scheldberichten in Facebookgroep niet toegestaan

Iemand de toegang ontzeggen tot je café is toegestaan maar het is niet toegestaan om over deze persoon (met het syndroom van Asperger) negatieve berichten te plaatsen in een Facebookgroep. Ook al werd de naam van de persoon niet genoemd, het was duidelijk dat deze berichten over eiser gingen. Een voorbeeld hiervan: “Ja hoor. We hebben onze stalker weer terug met z’n komkommer syndroom. Lukt het niet bij de politie dan maar bij de gemeente. Begin het behoorlijk zat te worden met die gast. Payback time dan maar. […]” Daaronder staat een afbeelding met de tekst: “Some people are like clouds. When they go away, it’s a beautiful day.”

De rechter oordeelt dat de uitingen onrechtmatig zijn en eiser is door de uitingen geschaad in zijn eer en goede naam.

Tenslotte wens ik iedereen een mooi en bijzonder succesvol 2016!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *